Denizli’de tarihi keşif

Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Laodikya Antik Kenti kazı çalışmalarında Skylla Grubu heykeller bulundu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarihi eserler ile ilgili, “Bu olağanüstü heykeller, Helenistik Dönemin barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli” ifadelerini kullandı.

İncil’de de adı geçen 7 kiliseden birisinin olduğu ve M.Ö. 5500’e kadar giden tarihi bulunan Laodikya Antik Kenti’nde kazı çalışmaları sürerken bulunan Skylla Grubu heykeller en erken Helenistik Dönem kalıntıları oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından, “Türk arkeolojisinin en kapsamlı ve iddialı projesi olan, ‘Geleceğe Miras’ uygulamamız meyvelerini vermeye devam ediyor. ‘Geleceğe Miras Laodikeia Projesi’ kapsamında devam eden sahne binasının restorasyon çalışmaları sırasında eşsiz ve renkli Skylla Grubu heykelleri keşfedildi. Bu olağanüstü heykeller, Hellenistik Dönem’in barok stilini yansıtan ve orijinal boyalarıyla günümüze ulaşan nadide eserler olması bakımından oldukça önemli. Projede çalışan Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı ve Laodikeia kazı ekibimize gönülden teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ise eserlerin bulunmasına yönelik arkeoloji dünyasında doğan heyecanı belirterek, “Hellenistik Dönem’de M.Ö. 2. yüzyılda yapılan Laodikeia Batı Tiyatrosunda hazırlanan ve kurulca onaylanan projesine uygun olarak cavea oturma basamaklarının restorasyonu tamamlanmış olup 2024 yılında ‘Geleceğe Miras Laodikeia Projesi’ kapsamında halen sahne binasının restorasyon çalışmalarına geniş bir uzman ekiple devam ediyoruz. Sahne binası restorasyonu için sanatçıların soyunma-giyinme locaları altında malzemelerin koyulduğu hyposkene koridorlarıyla bağlantılı olan bodrum bölümünde dolgu molozların kazıları yapılmıştır. Bu çalışmalarda pagan inancının sona ermesi ve Hıristiyanlığın başlamasına M.S. 4. yüzyılda bağlı olarak tiyatronun üç kat halinde olan sahne binasına ait heykellerin bir kısmının sağlam, bir kısmının da kırılarak loca altlarındaki dolgulara atıldıkları tespit edilmiştir. Bu heykellerden en önemlilerinin başında Skylla Grubu yer alır. Dolgu içinde Skylla Canavarı grubunu oluşturan Skylla başı ve eli, Skylla’nın kasık etrafında yer alan vahşi köpeklerin saldırarak öldürdüğü Troia Savaşlarının Ithaka Kralı Akhalı kahramanı Odysseus’un gövdesi, arkadaşlarına ait birinin başı olan iki gövde üstü ile gemi pruvası ele geçirilmiştir.” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir